Speuren

Een paar maal per jaar start DTC ZHZ speurcursussen. Deze speurcursussen zijn onderverdeeld
in 4 certificaten, die ook in deze volgorde moeten worden gehaald, t.w.:

  • Basisspeuren
  • Speuren A
  • Speuren B
  • Speuren C

Wat houden de cursussen in?

Basis speuren
In de basiscursus leren de honden hun neus aan de grond te zetten en het spoor, die door de geleider is uitgelopen, terug te vinden. Op dit spoor worden voorwerpjes neergelegd.
Uiteindelijk wanneer de hond het speuren begrijpt, wordt er naar een examen toe gewerkt waarbij de hond leert om hoeken en langere strekken te nemen.
Naast dit speuren moet de hond ook een slachtoffer leren verwijzen. Dit is een persoon die ca. 20 meter van de hond af op de grond gaat liggen. De hond moet naar deze persoon toe gaan en hem/haar aanblaffen of op een andere manier verwijzen volgens het voorgeschreven reglement.

Het examen bestaat uit: Het zelf uitlopen van een spoor van ca. 600 pas lang, met twee hoeken en 3 voorwerpen. Verder moet de hond een slachtoffer verwijzen die in het zicht ligt.

Speuren A

Wanneer een hond geslaagd is voor het basis speuren kan men verder gaan met speuren A. Hier leren de geleiders o.a. hoe ze een spoor moeten lopen; hoe ze een spoor moeten optekenen en terugvinden zonder hond. Ze moeten hier een examen in doen en door het halen van dit deelcertificaat kunnen ze later deelnemen aan het eindexamen voor speuren A.

Bij speuren A wordt het spoor door een vreemde spoorlegger gelegd wat ca. 1000 pas lang is. Hierin zitten 5 hoeken en liggen 5 voorwerpen op het spoor. Aan het einde van het spoor is een slachtoffer weggelegd die door de hond moeten worden verwezen.

Speuren B.

Na speuren A kan men deelnemen aan de cursus voor speuren B. Dit houdt in dat de hond een vreemd spoor moet uitwerken, waarin 5 rechte hoeken, 2 scherpe hoeken
en een eclips liggen. Op het spoor liggen 7 voorwerpen. De aanzet van het spoor ligt in een vak van 20 x 20 mtr. op de aanzet ligt een uitgangsvoorwerp.

Speuren C.

Na het speuren B is er nog een cursus voor speuren C. Hierin moet de hond over harde en zachte ondergronden speuren, 5 grote voorwerpen in een vak van 100 x 50 mtr. en een slachtoffer vinden; en in een vak van 15 x 15 mtr. 4 kleine voorwerpen vinden en verwijzen.

De cursussen basis speuren, speuren A, B en C duren eveneens 20 weken.

Note : Door drukke werkzaamheden zijn de nieuwe speurcursussen tijdelijk gestopt tot  nader bericht.
Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend contact? Vul onderstaand formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij u terug.

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website